Христос Воскресе!
В началото сме на една изключително важна подготовка за така очаквания от нас пасхален поздрав : „Христос Воскресе! Воистина Возкресе!“ В същото време в нас възниква въпросът: Какво означава да празнуваме този празник – празник на празниците – в един свят пълен със страдания, омраза, войни и безброй беди?
Като размишляваме по този въпрос и за очакваната ни пасхална радост безспорно е, че всеки християнин или нехристиянин ще изхожда от своето лично преживяване. За нехристиянина това може да са само думи и да вижда непонятни церемонии, които да разбира твърде повърхностно. Но за истинския вярващ това е не само доказателство за вярата, но и резултат на едно сякаш за първи път преживяване. Това преживяване ще бъде съпроводено не само с физическия пост за почистване на телесната ни къщичка, но и с взаимното ни опрощаване на сиропостната неделя, както и с покайните сълзи, породени от канона на Андрей Критски и всичко, което ни тежи като камък на душата, както се е изповядал митаря. Ето защо траурът и скръбта на Разпети Петък са нещо реално и истинско за вярващия християнин.
Целият великденски пост е една поредица от празници, подготвящи нашата душа за пасхалната радост от пасхалния поздрав „Христос Воскресе! Воистина Воскресе!“. Очакваната 2013 возкресна нощ още един път ще ни покаже, че Христос е жив и е с нас и ние живеем с Него.
Този най-велик празник ни показва, че независимо от безбройните страдания и беди, които ни се случват, ние трябва да си простим един другиму и да се назовем братя и сестри заради възкресението и тогава да възкликнем: „Христос Воскресе! Воистина Возкресе!“

Спаска Шотева,богослов