Храмът е построен през XIX век. От един надпис върху стенопис на южния прозорец под образа на Св. Мчк. Христофор стои годината 1888, а друг надпис върху напрестолната плоча под имената на дарителите от някогашното село Дървеница има датировка 1889 година. Предполага се, че в този период храмът е бил изцяло построен на мястото на по-стар храм или древно оброчище.
Църквата е построена от известния по онова време строител-дюлгер Георги Джонгър от село Тресонча – Македония. По план храмът е еднокорабна, с широк наос постройка без кубета и камбанария, каквито по стил има запазени няколко църкви от същия период и същия строител. Навярно това строителство е било достъпно за жителите на тогавашното село Дървеница.
Иконите за олтара, запазени до днес, били творение на майстори от Самоковската иконописна школа. В по-ново време храмът бе ремонтиран и изографисан.
Под ръководството и с личното участие на дългогодишния негов предстоятел отец Димитър Вукадинов през 1996 година се изгради и новата пристройка с две помещения за параклис и канцелария и 20 метра висока камбанария над западния вход на храма.
В днешно време храмът е енорийска църква на югоизточните столични квартали Дървеница, Младост, Мусагеница и Студентски.
В него се извършва редовно Богослужение: вечерня, утреня и Света Литургия всяка неделя и на всички църковни празници през годината.
Храмът е известен и с благотворителната си и възпитателна дейност сред социално слабите и подрастващите.Храмовият празник е на 6 май – Гергьовден, денят на Великомъченик Свети Георги Победоносец.