Асистираната репродукция и православният поглед

Срещата ще бъде посветена на въпросите, свързани с етичните аспекти на асистираната репродукция, и визията на православното учение по актуалната тема. Събитието дава възможност да бъдат представени различни мнения от гледна точка на правото, медицината и богословието, както и провокира към дискусия.

Домакини на поредицата срещи „Православие и съвремие” са:

Свещ. доц. д-р Стоян Чиликов – лектор
Свещеник в храма „Св. Георги” в столичния квартал „Дървеница” и преподавател при катедрата по теология на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет. Той е автор на книгите „Учението за Божията Майка в богословието на св. Григорий Палама” (2003), „Спасението на човека според св. Йоан Златоуст” (2006), „Въведение в богословието на отците” (2007), „Красотата на света” (2007) и „Православната вяра и живот” (2012).

Доц. Костадин Нушев – модератор
Преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ. Води курс по християнска биоетика в магистърска програма на Философския факултет на СУ. Член е на Централната етична комисия по трансплантация, на Съюза на учените в България (председател на Секция „Богословски науки”). Автор е на пет самостоятелни книги (монографии и студии), на над 30 публикации в научни издания и на множество статии в църковния периодичен печат и православни интернет издания.

Специални гост-лектори

Д-р Таня Тимева – акушер-гинеколог и медицински директор на АГ болница „Д-р Щерев“. Един от най-утвърдените български специалисти в областта на репродуктивната медицина.
Работи в екипа на доц. Атанас Щерев от 1998 г. През април 2011 г. е избрана за представител на България в категория „клиницист” към Комитета на националните представители на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) с четиригодишен мандат. Член на Управителния съвет на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

Стоян Ставру – доктор по гражданско и семейно право. Хоноруван асистент в СУ “Св. Кл. Охридски” по вещно и гражданско право; хоноруван преподавател по биоправо в магистърската програма „Интегративна биоетика“ на Философския факултет на СУ; хоноруван преподавател по медицинско право в НБУ. Основател на професионалния правен сайт ChallengingTheLaw (www.challengingthelaw.com). Автор на монографии и статии, посветени на биоправната и биоетичната проблематика.

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 11 април (четвъртък), 18:30 ч.