В столичния храм „Св. Георги“ в кв. Дървеница ще бъдат извършени богослужения в прослава на св. Лука (Войно-Ясенецки), архиепископ Кримски и Симферополски, във връзка с деня, когато се чества паметта му. На 28 май от 17 ч. ще бъде отслужена вечерня и акатист пред иконата на светеца (на изображението), която се съхранява в храма. Енориаши са споделяли с духовенството свидетелства за благодатна помощ след молитва пред свещеното изображение на св. Лука. Хора от София и страната посещават малкия храм и просят молитвеното застъпничество на светеца.

На 29 май от 8 ч. ще бъдат отслужени утреня и св. Литургия от храмовото духовенство.

Църковното настоятелство на „Св. Георги“ кани на богослуженията всички, които искат да се присъединят към молитвите им към св. Лука (Войно-Ясенецки).

Справка: Архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) (1877-1961) е светител, изповедник, проповедник и в същото време известен лекар, хирург, професор, автор на научни монографии и изследвания. На 11 юни 1996 г. архиепископ Лука е канонизиран от Украинската православна църква, а през 2000 г. Архиерейският събор на Руската православна църква го причислява към лика на руските светии.

Светското име на архиеп. Лука е Валентин Войно-Ясенецки. Роден в Керч през 1877 г., той завършва художествено училище. Като награда получава Нов Завет и в него попада на думите: “Жътвата е голяма, а работниците малко. Затова, молете Господаря на жътвата на прати работници на нивата Си” (Мат. 9:37-38). По-късно архиеп. Лука многократно изказва убедеността си, че Бог го е ръководил през целия му живот, но именно тогава той започва да приема Неговото ръководство. Като прочита този пасаж от Евангелието, Валентин решава, че няма право да се занимава с това, което му харесва, докато наоколо има толкова страдащи. През 1903 г. завършва медицински факултет. От 1910 до 1917 г. работи като хирург в различни болници. Има четири деца, съпругата му умира рано – през 1919 год. Никога не се опитва да възпитава религиозно децата си, но те всички стават вярващи и лекари. Преглежда ежедневно огромен брой пациенти и неуморно посещава тежко болни. Според дневника на Переславло-Залеската болница само за 1911 г. е направил 1056 операции. На фона на тази заетост се занимава, главно нощем, с изследвания по гнойна хирургия, анестезиология и черепно-мозъчна неврология. От 1920 год. е професор в Ташкентския университет. През 1921 г. приема свещенство по настояване на архиеп. Инокентий. Следват години на енорийско служение, клинична практика и научна дейност. Проф. Войно-Ясенецки чете лекциите си в расо, с кръст на гърдите, а в операционната закачва икони и не започва операция без молитва.

Още за живота и делото на св. Лука – тук

Източник: Dveri.bg