Св. преподобни Нил Мироточиви, Атонски

За повредеността на детската душа в последно време много се говори в обширната книга “Посмъртни пророчества” на преподобния Нил Мироточиви, Атонски подвижник от ХVI век. В нея свети Нил свидетелства, че най-невинните и нежни създания ­ нашите деца ­ в края на времената със своята злоба и лукавство ще надминат не само възрастните, но и демоните. И деянията и мислите на подрастващото поколение ще бъдат толкова злохитри, пророкува свети Нил, че на падналите сили дори няма да им се налага да изкушават децата с външни примамки. Те по своята свободна воля ще изпълняват всичко това, което дяволът би поискал от тях с помощта на своите слуги ­ злите духове./Преподобният Нил Мироточиви се прочува още приживе като пророк, но името му става още по-известно, след като посмъртно – в периода от 1813 до 1819 г. – се явява на светогорския монах Теофан. В няколко беседи преподобният Нил предава на Теофан всичко онова, което се съдържа в книгата „Посмъртни пророчества на преподобния Нил Мироточиви“.
Нил възвестява на търсещите спасение на Света Гора под Покрова на Божията Майка да не се смущават, да не се ужасяват, да не губят вяра в този Покров и да не напускат Атон, докато Иверската икона на св. Богородица не го напусне; монасите да пребъдват в покаяние и в надежда за спасение, в безмълвие, в смирение и в послушание, стараейки се да опазят неразрушено онова малкото, което все още ще остане от предишния величав монашески живот.
Понеже заради нечестието на нечестивите Света Гора ще потъне в морето – това ще стане тогава, когато Майката Божия премахне Своя Покров от Света гора. Благочестивите монаси трябва да побързат да напуснат Атон, щом като изчезне чудотворната Иверска икона. Светецът разкрива с големи подробности и за времето на Антихриста: за всемирната анархия, която ще предшества идването на Антихриста, кога трябва да се очаква това, за степента на развратеност на последното поколение, за печата на Антихриста, за проповедта на Енох и Илия

Преподобный Нил Мироточивый
Преподобный Нил Мироточивый родился в Греции, в селении, носящем имя святого Петра, Законийской епархии. Воспитывался своим дядей, иеромонахом Макарием. Достигнув положенного возраста, преподобный принял монашеское пострижение и был удостоен рукоположения в иеродиакона, а потом и во иеромонаха. Желание больших подвигов в иноческом делании привело блаженного дядю и преподобного племянника на Афон, где Макарий и Нил подвизались на месте, называемом Святые Камни. По преставлении блаженного Макария преподобный, поднимаясь на более высокие духовные подвиги, поселился на месте, неприступном почти ни для какого живого существа. По отшествии к Господу преподобный был прославлен обильным истечением целительного мира, за которым приезжали христиане из самых отдаленных стран Востока.
православие.ру