В памет на преподобния  Лазар Иконописец

Преподобният Лазар живеел в Константинопол и отрано се посветил на монашески подвизи. Още като млад той живеел строг живот и постоянно пребивавал в пост и молитва. Но предимно се упражнявал в делата на милосърдието, като хранел гладните и обличал голите. Заради подвижническия си и благочестив живот преподобният бил удостоен със свещенически сан. Това станало при царуването на византийския император Теофил[23].При Теофил преподобният Лазар претърпял и мъчения заради своята ревност в иконопочитанието. Посветил се на служението на Бога, той изучил иконописното изкуство и ревностно се занимавал с рисуването на честни икони за слава на Бога, на Пречистата Му Майка и на Неговите светии. А Теофил бил иконоборец, преследвал всички почитатели на светите икони, а иконописците карал да плюят върху тях и да ги тъпчат с нозе. Преподобният Лазар като иконописец бил хванат и подложен на изпитание заради вярата. Но напразно мъчителите се стараели да го склонят към иконоборческо зловерие, като прибягвали ту към увещания, ту към заплахи. Свети Лазар останал непреклонен и тогава започнали немилосърдно да го бият, а после го хвърлили в тъмница. Но и в тъмницата светият мъж продължавал да рисува икони. Тогава беззаконият мъчител заповядал да изгорят пръстите на светия с нажежени железа, за да го лишат от възможност да създава икони. При това заплашвали преподобния Лазар дори със смърт. И благочестивата царица Теодора едва успяла да спаси живота му[24]. Пуснали го на свобода и той намерил убежище в църквата на свети Иоан Кръстител и там нарисувал една икона, която много скоро се прославила като чудотворна. След смъртта на Теофил преподобният безпрепятствено се занимавал с рисуване на светите икони. Светецът изобщо не помнил злото, дори се молел за своя мъчител.При царуването на император Михаил III[25], сина на Теофил и Теодора, преподобният Лазар бил сред пратениците до римския папа Бенедикт III[26]  и по обратния път от Рим починал. Честните му останки били пренесени в Константинопол и погребани в църквата на свети Евандър

.© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите (“Четьи-Минеи”) на св. Димитрий Ростовски.

[23] Император Теофил царувал от 829 до 842 г.[24] Царица Теодора е известна в историята с приноса си към православието. Тя възстановила иконопочитанието, когато след смъртта на Теофил поела управлението на империята поради невръстната възраст на сина си Михаил. В първата неделя на Великия Пост иконите особено тържествено били поставени на местата си в столицата за поклонение. Този ден е наречен Православна неделя, тържество на православието, и ежегодно се почита от Църквата.25] Император Михаил III царувал от 842 до 877 г.[26] Папа Бенедикт III управлявал римската църква от 856 до 858 г.

В същия ден се чества паметта на преподобния наш отец Никон, игумен Радонежки.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите (“Четьи-Минеи”) на св. Димитрий Ростовски.