В памет на светите мъченици Елпидий, Маркел и Евстохий

Блаженият Елпидий бил член на държавния съвет при царуването на Юлиан Отстъпник. Довели го на съд при Юлиан, защото бил християнин, а императорът заповядал да му облекат власеница, намазана с гореща смола и обсипана с гвоздеи. После започнали да го бият и гвоздеите се впивали в тялото на блажения. Мъченикът мъжествено понасял страданията и не се съгласявал да се отрече от Христа. Тогава го хвърлили в един ров и го поливали с гореща вода, от което тялото му се покрило със струпеи. За да увеличи страданията му, беззаконният мъчител заповядал да смесят смола, вар и други подобни вещества, да ги запалят и да ги излеят върху гнойните рани на мъченика, а в устата му да влеят гореща смола. Накрая вързали свети Елпидий заедно с Евстохий и Маркел за диви коне, за да бъдат разкъсани. Но конете не им причинили никаква вреда. Тогава започнали да бият светиите с пръчки и ги хвърлили в огън, където те предали духа си в ръцете на Живия Бог.
Честните им тела били погребани на Кармилската планина[19] и известно време се намирали там. Но веднъж Христос, заедно с ангелските сили, сред блясък на мълнии и шум от гръмотевици се явил там и приветствал светите мъченици. При това Господ оживил тялото на свети Елпидий и го пратил на нови подвизи. Слухът за тях стигнал и до Юлиан. Щом узнал, че Елпидий е невредим, той заповядал да разпънат светия мъченик между четири стълба и немилосърдно да го бият, с остри триони да му нанасят рани и да ги посипват с оцет и сол. После наредил да хвърлят тялото му върху горещи въглени и да го посипят с гореща пепел. Когато светецът мъжествено претърпял тези мъчения, го повесили на дърво и започнали да допират до тялото му нажежен щит и да го посипват с пепел. В това време по молитвата на светеца станало чудо – идолите, които се намирали наблизо, се разпаднали на прах. Като видели това, шест хиляди езичници се обърнали към Христовата вяра. После хвърлили свети Елпидий в гореща пещ, където светецът предал душата си на Господа, Когото обикнал от младини[20]. На дивния в Своите светии Господ чест и слава, сега и всякога и във вечните векове. Амин.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите (“Четьи-Минеи”) на св. Димитрий Ростовски.

[20] Светите мъченици Елпидий, Маркел и Евстохий пострадали в средата на IV в.
[21] Това станало през 307 г. след Р. Хр.