В памет на светите апостоли Олимп, Родион, Сосипатър, Ераст и Куарт

Тези светии принадлежат към лика на седемдесетте Христови апостоли. От тях Олимп, или Олимпан, за когото свети апостол Павел споменава в Посланието си до римляните[14], отишъл със свети апостол Петър в Рим и там – по заповед на римския император Нерон бил посечен с меч в същия ден, в който бил разпнат свети апостол Петър.Също и апостол Родион, или Иродион, който бил сродник на светия първовърховен апостол Павел[15] и проповядвал словото Божие в Патра, където бил и епископ, съпровождал свети апостол Петър в Рим и в деня на неговото разпятие бил обезглавен[16].Свети апостол Сосипатър бил родом от Ахаия и също бил сродник на апостол Павел, за което споменава сам апостол Павел в Посланието си до римляните[17]. Заедно със свети апостол Иасон той бил ученик на свети апостол Павел и пътешествал, проповядвайки Евангелието. След това бил епископ на Иконийската[18] църква и починал в мир в дълбока старост[19].Подобно на него починал мирно в Господа и свети апостол Ераст, за когото също споменава свети апостол Павел в Посланието до римляните[20]. Свети апостол Ераст бил дякон и пазител на имуществото на Иерусалимската църква, а след това – епископ в Панеада.Свети апостол Куарт, или Кварт, също споменат от свети апостол Павел[21], пострадал много за своето благочестие, обърнал много гърци в Христовата вяра и мирно починал като епископ на град Берит.Сега всички тези свети апостоли предстоят пред Божия престол във вечно веселие, като приемат от Бога наградата за многобройните си подвизи и трудове[22].

“Озарили ума си с Божествена светлина, мъдро изобличихте хитруванията на витиите и уловили всички народи, славни апостоли, ги приведохте към Христа, научавайки ги да славят Божествената Троица.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите (“Четьи-Минеи”) на св. Димитрий Ростовски.

По молитвите на преподобните и богоносни наши отци,
и на славните и добропобедни мъченици,
Господи Иисусе Христе, Боже наш,
помилуй нас.
Амин.