Освещаването на храма на свети великомъченик Георги в Лида

На трети ноември Христовата църква чества обновяването на храма на свети великомъченик Георги в Лида[9].Светият великомъченик Георги пострадал при жестокото гонение срещу Църквата, повдигнато от римския император Диоклетиан. По време на страданията си, докато бил затворен в тъмница, свети Георги помолил слугата си след смъртта му да пренесе тялото му в Палестина. Слугата с точност изпълнил молбата на своя господар. Той взел обезглавеното тяло на великомъченика и с чест го погребал в град Рамла[10].

При царуването на благочестивия император Константин почитащите светия великомъченик построили в негова чест прекрасен храм в Лида. В този храм малко преди освещаването били пренесени от Рамла нетленните мощи на светия великомъченик. Това събитие станало на 3 ноември. Не е известно, дали още тогава е било установено ежегодното празнуване на този ден, във всеки случай в месецослова на Сирийската църква от 1030 г. 3 ноември се отбелязва като празничен ден.

Впоследствие великолепният храм на великомъченика, представляващ едно от най-забележителните украшения на град Лида, бил оставен в голямо запустение. От него се запазили само олтарът и самият гроб на светеца, където християните продължили да извършват своето богослужение. През втората половина на ХIХ век православна Русия проявила внимание към този храм. Пожертвованията на благотворителите и средствата, щедро отпуснати от руското правителство, дали възможност на град Лида отново да види този храм благоустроен и украсен. Освещаването на обновения храм се състояло на 3 ноември 1872 г., когато се чествала годишнината от първото му освещаване.

Кондак:”Към избраното и бързо твое застъпничество прибягнали с вяра, молим да се избавим ние, които те възхваляваме, страдалче Христов, от вражеските съблазни и от всякакви беди и злини, за да ти зовем: радвай се, мъчениче Георгие.

[9] Лида, или Диосполис, – град в Палестина, в Саронската равнина, в пределите на Вениаминовото коляно.

[10] Рамла – град в Палестина, недалече от Иопия.